I am You and You are Me

JOURNALOVE | Slow and Curious kao smisao ili ipak potreba?

Da li se sećate sada već kultnog filma The Fast & The Furious? Da da onog u kome su glumili Vin Diesel i pokojni Paul Walker. To su oni "Brzi i besni" uz koje su odrasle generacije i generacije tinejdžera ali i onih malo starijih likova. Upravo predstavnici generacija stasalih u periodu kada je film bio aktuelan začetnici su modernog tempa života koji se danas smatra normalnim. Generacije kojima je brz internet bio u krvi i pre nego što je kao takav nastao. Dial-up je nešto drugo, ali i on je umesto da nas nauči strpljenju kod većine ipak izazivao bes. No to je ništa u poredjenju sa današnjim napadom besa kada se internet konekcija prekine baš u trenutku dok ste kupovali novu haljinu, staklo za polomljen ekran iPhone-a, skidali sezonu omiljene serije ili najnoviju epizodu ili ne-daj-boze u trenutku dok ste plaćali račune jer vas ekstremno mrzi da odete do banke, pošte ili menjačnice i platite ih lično. Ali hej, net je zakon! 
Čak i kućni ljubimci imaju svoje profile na društvenim mrežama a nekada je bio tabu to što su imali svoje prsluče i roze povodac. Sve mora da se dogodi na internetu ili se nije ni dogodilo. Jednostavno se ne računa. Ne bi se ni ovaj tekst računao kao postojeći da nije ugledao svetlost web-a putem brzog interneta.

I onda jednog dana dodjemo do sledećeg pitanja:  

Da li ćemo i kada da se odmorimo od interneta i šta je to zapravo odmor u vremenu kada nemamo vremena jer vreme provodimo u nemanju vremena? 

Nemamo vremena da uživamo u poseti Veneciji jer moramo da zabeležimo svaki trenutak našeg boravka u Veneciji. A kad ćemo uživati? Pa kasnije. Kako kasnije kad ostajemo samo 3 dana? A pa u slikama draga, sačuvali smo najbitnije momente. A jel? Znači oni u kojima besnite zbog gužve turista na lokalitetu koji posećujete ili zbog promašenog ugla slike koju je vaš partner slikao se ne računaju, a ne računaju se izgleda ni oni koje ste mogli da provedete bez telefona u ruci i sa pogledom na voljenu osobu ili u jednostavnom osecaju nastalom usled boravka tu gde ste. 
Pa da, brzo "zaboravljamo" kada smo bili besni i živimo za srećne trenutke zarobljene u slikama na web-u. Memorija za lepo nam je tanka, mislim ova u glavama. Teško pamtimo lepe osećaje i trenutke ako ih nismo zabeležili digitalno da se podsetimo, dok nam oni manje lepi ostaju "upamćeni" ili bolje reći urezani u telu kroz glavobolje, stezanje u grudima, bore i povremeo drhtanje levog kapka, do kraja života.
Stop. Stop. Stop.
Gde ste zapeli? Kud ste se zatrčali? Glavom kroz zid i po svaku cenu? Pa se čudite zašto vam "ne ide" u privatnom ili poslovnom životu.

Navučeni smo na brzinu, to nam je kolektivno stanje i to jeste problem svakog od nas.

A da malo usporimo tempo? 

Slow & Curious

Nije sramota usporiti. Nije sramota disati, za promenu, bez težine u grudima. Nije sramota imati vremena. Nije sramota ne raditi ništa.  Zapravo, jako je teško ne raditi ništa, samo sedeti mirno i ne raditi ništa. Probajte ako ne verujete. Nije sramota dati sebi vremena i nije sramota imati hrabrosti, kao što nije sramota pogrešiti i poželeti da naučiš nešto iz toga. Jer jednom kada se probudiš ( iz društveno programiranog sna ), svaka greška koju si načinio, za tebe postaje znanje. Nije sramota reći ne haosu i zakoračiti ka sebi.

Mindfulness, meditacija, aromaterapija, wabi sabi, koncept jednostavnog, masaža, joga, slow food terapija, slow eat rebirth, sve je tu da vas vrati nazad u kolosek iz kog ste neprimetno ispali, zalutavši u neki haotični vrtlog koji nazivate redom i poimate kao sopstveni život.

Sporost jeste retro ali retro je ponovo u modi. Sporost ne znači nužno i neefikasnost, možete biti efikasni i bez žurbe, samo ako tražite prave stvari na pravom mestu. A za tako nešto ipak morate da usporite i istinski se zainteresujete za ono što tražite. Uostalom sporost je novo ime za kvalitet. Ne verujete mi? Samo gledajte kako se promena oko vas dešava, sporo i tiho dok jednog dana ne postanete i sami deo nje. A možda vi već jeste deo promene samo još toga niste postali svesni. Niste jer vam nedostaje radoznalosti kada je promena u pitanju. Radoznalost nema problem sa vremenom, ona uvek ima vremena da bude ono što jeste. Radoznalost je deo procesa. Kada ste radoznali bavite se detaljima, nastrojeni ste ispitivački i kreativno. Provodite vreme u istrażivanju, proučavanju, sagledavanju. Radoznalost ka otkrivanju novog nas uvek nečemu uči. 

Zaboravite na programiranu instant radoznalost sa tv-a ili iz novina, to je samo još jedan društveni ( tv ) program koji se vrlo tendenciozno plasira kako bi vam zaokupio pažnju i probudio radoznalost koju inače i sami možete da probudite ( i to za mnogo kvalitetnije programe od onih koji vam se plasiraju ) i otrgnete se iz kolektivnog sna. Vi možete da započnete sopstveni program. Jer mi ovde pričamo o radoznalosti koja podstiče na rast i razvoj. Zdravoj radoznalosti koja je oslobodjena loše namere. 

Šta vam je potrebno? Potrebno je da se setite da ( ipak ) imate dobru volju i zdravu mentalnu radoznalost koju ste u stanju da pokrenete sami. Zatim da isključite sebe sa napajanja od 220 volti i ohladite uredjaj. Osetite lepotu sporog života koja sa sobom nosi umerenost. Upravo to je sve što vam je potrebno za početak jednog novog i kvalitetnijeg programa zvanog - vaš život.

Comments

Abracadabra!