I am You and You are Me

KITCHENLOVE | Čokoladni mus sa avokadom"Čime li se ja to hranim?" je dobro pitanje za početak novog dana. Ljudi se, ili hrane dobrom energijom ili je ne podnose jer se loše hrane. Sve u svemu, suština je u ishrani i tome šta unosimo u sebe, ali i kome i čemu dozvoljavamo da se hrani nama. Šta ti jedeš, a šta jede tebe ¿
Moj današnji dan započeo je čudnom zelenom voćkom zvanom - njegovo visočanstvo Avokado.
U Srbiji sam imala priliku da probam isti ali mi se jednostavno nije dalo. Ne zato što ne volim da isprobavam nove ukuse i arome, već zato što sam stalno sumnjičava oko toga šta je sve to voće i povrće doživelo i preživelo dok je stiglo do mog tanjira. Eto, oduvek tako razmišljam, nema to veze sa Evropom i mojim boravkom na severu. No kad sam već tu, zašto da ne iskoristim mogućnosti koje imam? Svako normalan bi, da je na mom mestu. 
U Göteborgu postoji krasna prodavnica, koja se zove Fram, a prodaje isključivo organske proizvode, kako za ishranu tako i za negu. Pravi mali trezor zdravlja u kome rade neki veoma dragi ljudi, uvek spremni da pomognu. Lutajući juče istom prepoznah Avokado u svom punom "sjaju" i shvatih kako je upravo došao trenutak da se on i ja zvanično upoznamo. 
 
Kada god prvi put probam nešto od hrane zapitam se šta li ću ja to jesti, kakav li je ukus i naravno prvo pomirišem ( da da ja sam jedna od onih što njuškaju hranu koju jedu kao da je parfem ) jer volim da upotrebim sva čula. Takva sam, šta mi možeš, šta mi smeš. Šalu na stranu, pala mi je na pamet ideja da je ovaj avokado svoju najlepšu i najbolju verziju sebe poklonio upravo meni. Jer ni avokado ( kasnije saznah od iskusnih konzumerista ) nije uvek isti i istog kvaliteta. Kažu imala sam sreće da prvi put probam najbolji mogući. I znate šta, drago mi je što se to dogodilo baš danas kada sam najbolja moguća verzija sebe. Upravo to je dokaz da se sve dešava onda kada je najbolje za nas, ako mi odaberemo da činimo i verujemo u najbolje. Drugu polovinu reših da iskoristim za nešto čokoladno, razume se, a kako bih ja drugačije? U to ime je i ovaj recept ugledao svetlost dana. Jer znate i sami, lepo je deliti lepe stvari sa dragim ljudima.  Čokoladni mus sa avokadom

Vreme pripreme: 15min

Potrebni sastojci:

Avokado
Banana
Kakao prah
Kokosovo mleko
Kokosov šećer
Vanila i cimet po želji

Način pripreme za jednu osobu:

1. Zagrejati četvrtinu šolje vode pomešane sa trećinom šolje kokosovog mleka do ključanja, isključiti ringlu a zatim ubaciti jednu kafenu kašičicu kakao praha i 2 kafene kašičice kokosovog šećera, mešati da se istopi. Kad se sjedini ostaviti da se prohladi.

2. Nakon toga u blender dodati naseckanu bananu i pola avokada, izblendati pa zatim dodati kakao masu ( takodje vanilu i cimet po želji ) i blendati dok se ne sjedini.

3. Dobijenu masu izručiti u čašu, ostaviti 5 do 10min na sobnoj temperaturi a zatim ubaciti u frižider da se ohladi.

Ideja plus: Servirati uz krišku voća poput manga, kivija ili pomorandže.

Napomena: Količina sastojaka može se korigovati u zavisnosti od toga koliki ste ljubitelj avokada ali i gorkog ukusa sirovog kakao praha. Takodje umesto kokosovog šećera kao zamena dobro dodje kašičica ili dve meda, pa se postupak pripreme razlikuje u tome što med dodajete na kraju kako bi se što manje grejao.

Abracadabra!

Prijatno. 

Comments

Abracadabra!