I am You and You are Me

JOURNALOVE | Vaša definicija prijateljstva je pogrešna

Otkako sam u Švedskoj shvatih dosta toga, no zanimljiva stvar na koju bih se danas osvrnula jeste ideja o "dva puta". 
Ovde ljudi žive podeljeni na "dva puta". Činjenica je da imaju sjajan standard, činjenica je da za naš srbistanski standard ovde jeste sve skupo, ali ako zanemarimo to, situacija je sledeća. "Prvi put" je put kojim koračaju oni koji sanjaju, a "drugi put" ? Njime idu oni koji su budni.

" Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes.rekao je cenjeni Carl Jung  nekada davno.  
Vidiš u naprednom konzumerističkom svetu to znači: ne ekološko i ekološko. Iliti ( kako sama volim da kažem ) egološko i ekološko. oh well, igra reči mi je uvek bila jedna od omiljenih.

Svest o ekologiji ovde, ali i u okolnim zemljama, visoko je razvijena. 
Nije čudno da udjete u market i birate hoćete li ekološko povrće i voće ili ono drugo, 
zatim eco hleb i pecivo, eco meso i mesne preradjevine, eco sirni namaz, kačkavalj, jaja, jogurt, mleko. 
Eko kikiriki, eko čokolada, eko kečap, eko čips, eko žvake, eko testenine, sosevi, začini, prelivi, eko sladoled, eko kolači. Eko je svuda. I plastična kesa biva debelo naplaćena, ali šta je to za njih i njihov standard, kesa dve, koja kruna gore dole, no većinu ipak možete videti kako sa sobom (do)nosi platnene torbe, a za djubre kupuje kese od biorazgradivog materijala. I skoro niko od njih ne izgleda napirlitano i odeveno tako da kaže - vidi ja imam puno para - ali znate, da osim materijalne vrednosti koju evidentno imaju i troše na pravi način, imaju i vrednost zvanu - ekološka svest.

Ecofriend or Egofriend

Nas je mnogo, planeta je jedna. Umesto da samo pričamo, pišemo i snimamo o "kraju sveta" bolje bi nam bilo da se probudimo i počnemo čuvati taj isti svet. Nikada nije kasno da se osvestiš. Sramota je samo ukoliko to ne učiniš, a živeo si u 21. veku i eri interneta. Danas je dovoljno da te promena veoma zanima, pa da iskoristiš moć interneta i pronadješ prave i adekvatne informacije o celom jednom novom svetu. To što nisi imao taj predmet u školi ili na fakultetu nije opravdanje. I to što "nemaš za 'leba" nije opravdanje. Jer za 'leba možda nemaš da ga plaćaš 300 din svaki dan ali za iPhone imaš jel? Nije problem standard, problem je mentalitet. Da imamo milione većina bi opet štedela na hlebu, a plaćala iPhone na rate, jer hleb ti niko ne vidi. Oni koji zaista nemaju, ne kukaju, mese hleb, jedu polubajat "na sniženju" i 'zajme novac za salamu od komšinice ili žive "na recku" do prvog. A ti koji kukaš i najglasniji si u osporavanju države i sistema u kome živiš, probaj da umesto toga malo iskritikuješ sebe i promeniš svoj sistem vrednosti. Umesto u 10 pari novih cipela, tašni, jakni itd., umesto u 5 pakli cigareta i 10 piva, uloži novac u svoje zdravlje u vazduh koji dišeš, hranu koju jedeš, vodu koju piješ, misli koje misliš - you don't need bigger boobs, you need to read better books - reče Zag a ja prosledih jer, to je istina. Od čitanja pravih knjiga raste i samopouzdanje pa ti i sise nekako postanu veće, ne mislim fizički nego u sopstvenim očima - kapiraš¿ počneš da ih ceniš takve kakve jesu, onako za promenu. Onda ti, recimo, neće trebati egofriend, jer kod tebe je everything good inside pa ti za outside tudja potvrda nije potrebna. Postaćeš ecofriendly za sebe, a to je jedno od boljih životnih iskustava.

Ono što hraniš to i raste. Čime i Šta Ti hraniš, ali i Ko tebe hrani? pravo je pitanje koje treba da postaviš sebi.

Jesam li ti već rekla da obožavam ovaj "novi" svet u kome živim? Sad jesam.
I zahvalna sam jer sam uspela da ga prepoznam i prigrlim. Nema on nikakve veze sa Švedskom, niti Srbijom, ni Tajlandom, ni Balijem. Ima veze samo sa mnom. You are "all", and all is into You. Tako je. Upravo tako. Imaš priliku da svakoga dana budeš sve što možeš, samo treba to i da poželiš. Ecofriend ili Egofriend. Do tebe je. Sam biraš i sam svoj svet stvaraš.

Nemoj mi verovati, proveri.


Comments

Abracadabra!