I am You and You are Me

HOME DESIGN | Artilleriet The Kitchen - Göteborg, Sweden

 

Putovanja zahtevaju odredjeni napor a pre svega istinsku želju za promenom. Promena se dogadja onda kada se nadjemo u pravom trenutku na "pogrešnom" mestu i uhvatimo sebe kako počinjemo da verujemo da je mesto na kome smo, ipak, pravo za nas. Ma koliko se u datom trenutku činilo da nije. To je samo navika i protivljenje promeni koja pokušava da opstane.

" Where you are is who you are. The further inside you the place moves, the more your identity is intertwined with it. Never casual, the choice of place is the choice of something you crave. "

Under the Tuscan Sun

I hajmo sad redom. Dok vam pripremam ovaj post nalazim se u Švedskoj, u drugom po veličini gradu Göteborg-u.
Tako sam danas "neko drugi" u odnosu na onu mene u Srbiji, ili sam možda ovo danas "ja" koja je jedina legitimna. Zapetljano je to, znam. Jer novo je samo zaboravljeno staro i sve novo što o sebi otkrijem već je postojalo čekajući trenutak da ugleda svetlost dana.
U Göteborgu, lučkom gradu, je stalno hladno, tmurno, kišovito i vetrovito. Okej zadesi se neki dan kada nešto od ovoga i preskoči svoje gostivanje ali ova 4 vremenska musketara su standardna pojava. Dan kada su nastale slike koje možete videti u nastavku bio je jedan od dana uz sva 4 musketara. I da, ako niste u stanju da se naviknete na takvo vreme i funkcionisete kao da je lepo, sunčano i toplo bolje ni ne pomišljajte na dolazak ovamo jer nećete izaći iz stana do proleća. Plavo nebo, sunčevi zraci i prijatna temperatura u ovo doba godine su praznik ovde. No ja sam rešila da istražujem grad bez obzira na vremenske prilike pa se trud isplatio.
I da vam kažem nešto. Bogata sam! 
Jesam, jer u životu imam kreativne ljude koji me spajaju sa nekim novim kreativnim ljudima i mestima pa ne samo da sam dospela do ove sjajne prodavnice unikatnog dizajnerskog posudja i koječega, već sam otkrila i jednu novu stvar o sebi. A to je da sam velikim delom wabi-sabi osoba i da je samo pitanje vremena kada će ta ideja apsolutno obuzeti moj životni ritam.

Šta je Wabi-sabi?

Wabi - sabi predstavlja Japanski koncept, filozofiju, način života ili prostije rečeno ideju koja veliča lepotu nesavršenog. Tu je da nas podseti da smo svi prolazna bića na ovoj planeti - da su naša tela, kao i materijalni svet oko nas, u procesu povratka u prašinu. Prirodni ciklusi rasta, propadanja i erozije su otelotvoreni u iskrivljenim ivicama, rđi, mrljama od ožiljaka i ogrebotinama.
Kroz wabi-sabi, učimo da prihvatimo kako slavu tako i melanholiju koja se nalazi u ovim oznakama prolaznog vremena.

Unošenje wabi-sabi filozofije u život ne zahteva novac, obuku ili posebne veštine. Potreban je um, dovoljno miran da bi cenio prigušenu lepotu. Hrabrost da se biva ogoljen. Spremnost da se prihvate stvari onakve kakve jesu - bez ulepšavanja. To zavisi od sposobnosti da se uspori, uspostavi ravnoteža izmedju stvaranja i postojanja, zahvalnost umesto težnje za usavršavanjem.

Wabi-sabi je dao prostora kroz koji vas današnji post vodi. Lepota nesavršenosti i ovde igra glavnu ulogu. Artilleriet The Kitchen je mesto osmišljeno kao prostorija za ručavanje u kojoj možete kupiti i tanjir i nož i bokal za kafu i poslužavnik dok se sladite nekom od tradicionalnih poslastica koja je tog dana izložena, jer kakva je to The Kitchen ako nema hrane.
Unikatnost svakog elementa sa sobom nosi i cenu koja naravno nije pristupačna ni za švedski novčanik a o srpskom da i ne govorim. No osećaj koji imate u ovom prostoru ni iz daleka ne odiše idejom "skupo je, ne ulazi" kao što to obično dizajnerski izlozi reflektuju. Ovo je posebno mesto na kome je sve usredsredjeno na užitak čula pa tek onda na mogućnost da nešto od toga namenite sebi.

Autor: Tamja Pavlovic
Photo: Tamja Pavlovic

Abracadabra!